Новини

Облекчават водния режим в Розовец

18.08.06

Режимът на водата в с. Розовец ще бъде облекчен. За това се договориха днес заместник-управителят на ВиК-Пловдив Петър Бояджиев, кметът на община Брезово Пенка Калапанкова и жителите на селото, които протестират срещу липсата на вода.

От ВиК веднага започнаха монтаж на преносим дизелов агрегат, който ще захрани разбитата за трети път през пролетта помпена станция на Розовец. Досега тя не е била възстановена заради кражбата и на част от високоволтов кабел, обясни на жителите на селото Петър Бояджиев.

От утре помпената станция ще увеличи с 40% подаваната към селото вода. Досега в една от четирите зони, които са на режим, вода е имало само по половин час в рамките на 4 денонощия, а в друг район подаването изобщо не е спирано. Ако има нови нарушения на режима, чийто график ще бъде разлепен в кметството и в магазините до вечерта, Бояджиев се ангажира лично да накаже виновните служители на ВиК. Той опроверга съмненията на хората, че водата, която ще бъде подадена към Розовец, няма да бъде чиста и годна за пиене. В ранния следобед от водоема бяха взети проби за химичен анализ.

От днес започват и масирани съвместни проверки на община Брезово и ВиК за поливане с питейна вода и за нелегални отклонения от мрежата. Причината е, че част от и без това недостатъчните количества се губят.

ВиК се ангажира и с трайно решаване на проблема с водоснабдяването на Розовец. Заместник-управителят на дружеството обеща до пролетта да бъде възстановена ограбената помпената станция. Специалистите ще проучат и възможностите за захранване от общинския микроязовир, който хваща водите на река Радина.
Дарик радио