Новини

Слаб ток "гърми" уреди и по селата в Пловдивско

30.07.06

Кметове на общини от Пловдивска област с общо 21 хиляди души население, както и абонати, обслужвани от австрийската компания ЕVN, отправиха жалба срещу нея за некачествена услуга, изразяваща се в многократни прекъсвания на тока за неопределено време и сривове в напрежението, от които изгарят домакинските уреди. Оплакването е пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която вече е започнала проверки и замервания. Ако жалбата се окаже основателна, местното електроразпределително дружество, собственост на австрийците, е заплашено от глоба между 15 хиляди и 500 хиляди лева.

Същия проблем има и германската Е.ОN, след като през юни Варненският окръжен съд даде хода на дело за некачествена услуга, заведено от 139 села срещу местното ЕРП Варна. В момента там тече проверка на трафопостовете от ДКЕВР преди следващото съдебно заседание на 11 октомври. От ЕVN официално съобщиха, че ще коментират проблема при тях, след като управителният съвет се запознае с него. Австрийците са собственик на дружествата в Пловдив и Стара Загора, които са вторите по брои абонати след тези в София, София-област и Плевен, където собственик е чешката CEZ.

Според кметове на общините Брезово и Съединение, както и според абонатите, подали жалбата, хората се принудени да не използват хладилници, печки и телевизори, защото изгарят. Напрежението на тока в селата Зелениково, Розовец, Чехларе, Бабек и Свещен от община Брезово е под 180 киловолта и често спира, пише в оплакването. Проблемът е от три години, писали сме на държавното дружество, сега водим кореспонденция с австрийската компания, която ни обещава да дойде и да провери на място, но до момента не го е направила, обясни зам.-кметът на община Брезово Тодор Сарабеев. Той допълни, че регулаторната комисия вече е направила измервания на напрежението и прекъсванията и ще се произнесе по проблема до месец.

В община Съединение от некачествения ток най-засегната е компанията за производство на опаковки и капачки "Готмар", която произвежда пластмасови изделия за швейцарската "Либхер", посочва кметът й Евгени Маринчешки. До момента компанията била загубила около 400 хил. лв. В жалбата се иска още да бъде изградена от НЕК нова подстанция, която да гарантира сигурността на захранването.

Експерти обясниха за "Дневник", че проблемът със спирането и "мигането" на тока в Брезово се дължат на недостатъчните инвестиции в разширяване на техническите възможности на мрежата, а в Съединение - на недостатъчния капацитет на съществуващата подстанция, която захранва големите потребители. Продажбата на некачествен ток е нарушение на общите условия за работата с клиенти. При изгаряне на уредите те трябва да подадат жалба до ЕРП-тата в рамките на 24 часа, а те срещу фактура да им възстановят парите.

Ако се докаже, че разпределителните дружества не инвестират в подобряване на качеството, ДКЕВР може да намали приходите и разходите им за следващата година, коментираха от комисията. Председателят й Константин Шушулов заяви, че тя ще продължи да изисква доказване на инвестиции в подобряване на качеството на услугата, за което има разработени критерии, на които трябва да отговарят дружествата. Комисията обаче не може да намали нормата на възвращаемост на ЕРП-тата, защото по договора за продажбата им до 2008 г. тя е определена на 16%.
Светлана НЕНОВА - www.dnevnik.bg