Новини

БСП - Пловдив отбеляза 170-годишнината от рождението на Апостола

18.07.07

БСП - Пловдив отбеляза 170-годишнината от рождението на Апостола с паметна обиколка "По стъпките на Васил Левски". Пътуването е част от инициативата "Да съхраним българското".

В паметната обиколка „По стъпките на Апостола в Пловдивска област", се включиха над сто души на различна възраст. Тя започна от паметника на алеята на Бунаржика в Пловдив и продължи към Брезово, където Васил Левски идва за пръв път през април 1871 г., за да основе таен революционен комитет. В черквата „Св. Димитър", построена през 1843 г., Апостолът е пял като духовник, за да прикрива истинската цел на посещенията си. Това обясни в словото си през посетителите в храма Генчо Минчев, учител, някогашен кмет на Брезово, за когото се твърди, че притежава един от най-богатите архиви със сведения и документи за Васил Левски. Брезово става кръстопът на движението на Апостола при създаването на революционни комитети в Пловдивския край, отбеляза местният краевед и показа петото у нас светско училище, построено в двора на черквата през 1837-а, връстник на Васил Левски. Разказа и за неговите основатели Златю Бояджиев и Христо Белобрадов (дядо на народния представител и лидер на пловдивските социалисти Захари Георгиев ).

Христо Белобрадов е и първият директор на гимназията. Пловдивчани с вълнение се докоснаха до автентичната порта на училището, докосвана от ръката на Апостола.

Историческата справка сочи, че едни от първите революционни комитети, които Левски изгражда на територията на България, са в Свежен, Чехларе, Розовец и Брезово. Участниците в прехода посетиха тези местата, положиха цветя на местата, свързани с името и личността на Апостола. Пловдивчани посетиха запазена до днес плевня в с. Розовец, където Апостола е събирал в потайни доби съмишлениците си. За историята на историческите обекти им разказаха кметските наместници на Розовец и Свежен Златю Коевски и Валентин Дойчинов. В Свежен Левски е бил два пъти през 1872 г. по комитетски дела. Там той се сгодява за учителката Гена Бонина, която според местните е носила подарен от него гердан до края на дните си.

Пловдивската група продължи за манастира „Св. Спас" в Сопот и посети метоха със скривалището на Васил Левски. В програмата си пловдивчани включиха още посещение на Националния музей „Васил Левски" в Карлово и участие във всенародните тържества за отбелязване на 170-годишнината от рождението на Апостола.
plovdiv24.com