Новини

Първата тракийска гробница била открита в 1851 г.

02.07.05

 Археологията в България се е родила с откриването на тракийски паметник - гробницата при Рахманлий (Розовец), в която през март 1851 г. са били намерени златни, сребърни и бронзови предмети. Това откритие поставя начало на тракийската археология изобщо, пише ст.н.с. Георги Китов в току що издадения втори том на сборника "Земите на България - люлка на тракийската археология". Той бе представен официално в Археологическия институт с музей (АИМ) при БАН в четвъртък вечерта.
Книгата съдържа 46 научни доклади, изнесени по време на Националната конференция по тракология и тракийска археология във Велико Търново през 2003 г., на която 70 видни учени от цялата страна споделиха вижданията си за историята и културата на най-стария известен по име народ, населявал земите на България, припомнят научните редактори Георги Китов и Диана Димитрова. Известният археолог е инициатор и на конференцията, и на сборника, появил се с усилията на Университетското издателство "Св. Климент Охридски" и с помощта на испанското посолството у нас. Изданието на АИМ и експедицията на Китов ТЕМП съдържа нови тези за развитието на тракийската култура, обобщи зам.-директорката на АИМ ст.н.с. Маргарита Ваклинова.
Според проф. Александър Фол изданието е изключително, в него нещата се назовават, а не остават само изследване като че ли извън времето и пространството. Учените са изложили нови факти и анализи за тракийските некрополи, храмове и култови центрове, за вярванията, обредите и бита на траките, различни аспекти на теорията за орфизма, доказващи, че тракийската култура по нашите земи е имала равностойно място редом със старогръцката, елинската и римската. Трудът на археолозите обогатява не само нашата история, но и нашето съзнание и битие, заяви ексдепутатката Нонка Матова и пожела успех на Георги Китов през това лято. От 5 юли той започва разкопки в Долината на тракийските царе. Експедицията е финансирана от БАН и Министерството на културата.
Весник. ДУМА