Новини

Млади фолклорни таланти се надпяват в село Розовец

02.06.11

За първи път в едно от селата на Брезовска община, Розовец, ще се състоят два дни фолклорни празници на името на известната народна певица и изтъкнат педагог Радка Чипилска, която преди пет години напуска този свят на 46-годишна възраст. В нейна памет близки, кметство и инициативен комитет организират надпяване за млади фолклорни таланти. Заявка за участие в конкурса са подали над 60 деца, разделени в три възрастови групи.

По време на празниците в Розовец ще се проведе и научно-практическа конференция на тема  “Актуални въпроси, касаещи съвременното състояние и представяне на българския фолклор”. Лектори ще са преподаватели от Музикалната академия в Пловдив и националните училища за изучаване на български фолклор Котел и Широка лъка.
Лауреатите от конкурса ще изнесат концерт на 4 юни с участието на известната народна певица Бинка Добрева, акордеониста Александър Райчев, шопските певци братя Митеви и оркестър  “Феникс” на Христо Коритаров. Фолклорните празници в Розовец съвпадат с четвъртите общински празници на розата в Брезово.

източник: Вестник Марица
Николай ЧАПАНСКИ