Новини

Проф. Валерия Фол: Конференцията в село Розовец има за цел да активизира проучванията на микрорегиона

20.04.11

Брезово. Конференцията в с. Розовец на 20 април, която организира Община Брезово, има за цел да активизира проучванията на микрорегиона, чийто център е селото, както показва некрополът, от който е запазеното и достигналото до днес съкровище. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” професор Валерия Фол, преподавател в УниБИТ, и един от участниците в конференцията. „Ясно е, че този некропол бележи центъра на базилея, т.е. на политически център. За това говорят и непроучените крепости, мегалитни и скални светилища, които като венец обрамчват този район на Средна гора. След откритията в районите на Панагюрище, Старосел, Казанлък та чак до царския град Кабиле до гр. Ямбол е ясно, че в Средна гора и подбалканските полети ще бъдат намерени много отговори за социално-политическата, икономическата и религиозна история на траките и по-специално на одрисите. Без цялостно проучване на района, знанието ни за древната история на България ще е непълно”, каза професор Валерия Фол.
По повод 160-годишнината от началото на първите организирани археологически разкопки на тракийски обект в българските земи, извършени през 1851 г. в могилите край с. Розовец, Община Брезово организира научна конференция. Тя ще се проведе на 20 април 2011 г. от 10.00 ч. в читалището на с. Розовец. Доклади ще изнесат редица учени, сред които: проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов,проф. Ваня Лозанова, проф. Калин Порожанов, доц. Никола Теодосиев, доц. Тотко Стоянов, доц. Мария Рехо и др.

Първите разкопки край село Розовец започват след откриването на златен венец
17 април 2011 / 16:22 | Общество | радио "Фокус" - Пловдив

Брезово. Тази година се навършват 160 години от началотo на първите органзирани археологически разкопки на тракийски обект в българските земи. Това съобщи за радио “Фокус”-Пловдив Боян Ранделов от администрацията на Община Брезово, организатор на научна конференция по този повод, която ще се проведе в село Розовец на 20 април. Той разказа повече за тези разкопки. Историята им датира от далечната 1851 година, когато, макар и още в Османската империя, и под санкцията на тази държва, са извършени разкопки на могилите при село Розовец. Най-напред, съвсем случайно, местен селянин, копаейки нивата си, е извадил някакъв камък, от който е изникнал един златен венец. Той не е съобщил на властта тогава. Прибрал си го е, разделил го е на три, като една третина е запазил за себе си, другата е дал на своя брат, а третата са заровили на друго място. За открития златен венец научава и местния владетел Смаил паша, българин от Велико Търново, който се потурчил и преминал на турска власт в Пловдив. Той разпорежда да бъдат извършени разкопки по санкцията на държавната власт в района на мястото, където е бил открит златния венец, каза Ранделов и уточни, че това са първите организирани под държавна санкция разкопки на тракийски обект в страната, които са документирани. След като те са били извършени е открит прочутият ритон от Розовец. Ритонът представлява сребърна сърнешка глава с позлатени уши в мащаб 1:1. Изработкта е уникална и е от сребро. Намерени са и други предмети, като например златен пръстен, на който е изобразен конник, каза още Ранделов. Този пръстен е бил толкова ценен, че след като е бил открит е бил предаден на френския консул за по-нататъшно изследване и той го отнася в Париж. Доста по-късно, вече 20 век, освободена България , този пръстен е разгледан обстойно и описан от професор Богдан Филов, може би най-големия наш специалист по тракология, който прави едно детайлно описание и стига до извода , че това е войн, който е изобразен в специален ритуал, в специални одежди и по специален повод. По-късно са извършени и други разкопки и са открити по-малко известни предмети, част от които се намират в чуждестранни археологически музеи. Според Ранделов най-главното, най- забележителният предмет си остава ритонът, който е експонат от Националния исторически музей в София.
За съжаление в последно време разкрития в района на село Розовец правят само иманярите, каза Ранделов. Той даде като доказателство за това наличието на сведения за нещо, което е извършено преди около 5-6 години. Била е доста организрана голяма бригада и разкопана една могила край Розовец. Там е открита гробница, която е била ограбена. Гробницата и до ден днешен може да се види, каза още Боян Ранделов. Тя е доста внушителна и има антична куполна зидария, а това доказателство, че става дума точно за такъв вид обект.

Димитър ВЛАДИМИРОВ
Агенция "Фокус"

Агенция "Фокус"